24 sata u Macumotou – Japan

Japan putovanje – destincija koja nudi puno mogućnosti, upoznavnje nove kulture i jednog potpuno drugog sveta. Upoznajte grad Macumoto u 24 sata.

Kamikoši – uživanje u divljini 

Tačnije govoreći, Kamikoši predeo Japanskih severnih Alpa se nalazi u okviru Macumoto grada u Nagano provinciji, na centralnom delu Honšu ostrva (sećate se iz osnovne škole Honšu, Šikoku, Kjušu i Hokaido glavna ostrva Japana). Dakle odavde počinje raznovrsno i zanimljivo putovanje po Macumotou. Nema boljeg načina početi novi dan od buđenja na ovoj visoravni. Nadmorska visina ovog predela je 1500m i mesto najlepših japanskih planinskih vrhova. Pre doručka, lagana šetnja duž reke i svež planinski vazduh, bude i najveće spavalice. Ovde ima mnogo prilika da se posmatra raznovrsan svet ptica – crnoglavke, vodomari, muholovke, takođe mogu da se hrane makaki majmuni. Ovi se primati mogu videti u okolini sjajnog Kapabaši mosta. On prelazi Azusa reku i predstavlja odlično mesto za  fotografisanje koje će obuhvatiti i Hotaka Dejk vrh sa svojim vrtoglavim okruženjem na visini od 3000 m. S fotoaparatom treba svakako biti spreman svakog sekunda zbog majmuna. 

Od Kamikošija do Macumotoa

Nakon ovako raznovrsnog jutra, sledi Macumoto. Autobusi redovno voze hajkere i izletnike između grada i Kamikošija. Skoknite u autobus u 07:50h i stići ćete u Macumoto pre 10h. Putovanje predstavlja spektakularnu vožnju koja uključuje pogled na aktivan Jek Dejk vulkan, čija je poslednja erupcija bila 1995.godine. Uočićete Taišo jezero i veliku hidroelrktričnu branu koja prelazi reku Azusa. Posle sat vremena vožnje i to ne obične vožnje, stiže se na železničku stanicu Šinšimašima. Pre nego se nastavi dalje lokalnim vozom, ima dovoljno vremena da se pregledaju lokalni voćni proizvodi kod trgovaca. Mali štandovi su postavljeni oko stanice, ali na tri minuta ima lokalnih piljara. Šimšu grožđe veličine šljive, breskve, jabuke i Hata lubenice su znamenite po svom ukusu i sočnosti. Možda nisu najjeftinije, ali njihov ukus nadoknađuje sve i ovo ne treba propustiti. 

Kamikoši

Macumoto Ukijoe muzej 

Vožnja od 30 min prolazi kroz voćnjake i pirinčana polja, stvarajući kontrast sa ravnim poljoprivrednim pejzažom Kamikoši divljine. Pošto se stigne na glavnu stanicu Macumotoa, odmah se ulazi u taksi i za 10 minuta ste u Ukijoe muzeju na periferiji grada. Ova galerija raspolaže finim nizom remek dela odštampamog drveta i vrlo provlačnom radionicom – pokušajte da odete odavde bez sopstvene štampe. Pre nego se divite radovima, trebalo bi da pogledate snimak na engleskom u kome je objašnjeno koliko je intenzivan rad za izradu otiska. Uz pomoć alata za papir, zavijajućih poteza i preciznog rada mastila, za samo 25 minuta stvori se pregršt fascinantnih detalja. Oduševljenju doprinosi svetski određeni istorijski otisci. Tu su dela Hokusai Kacušike, Kitagava Utamaru i Ando Hirošige. 

Kametaja Sake fabrika 

Posle klasično tradicionalne umetnosti na redu je da se prouči sake proizvodnja i nauči proces pravljenja ovog delikatnog i kompleksnog japanskog alkohola. Preporučuje se petnaestominutni obilazak muzeja. Dakle, šetnja seoskim stazama do Kametaja fabrike – obratite pažnju na visoke crne dimnjake. Ova mala i istorijska fabrika prikazuje princip porodičnog biznisa i mogućnost degustacije.Upadnite na lokalni vozić u Šimoni stanici. Vratite se u grad i fokusirajte se na ključne delove u srcu Macumotoa. 

Macumoto grad 

Iako grad ima prilično veliku populaciju od preko 200 000 stanovnika, Macumoto je vrlo jednostavan da se obiđe peške. Ako je vreme ok, sendvič u tašnu ili neki pirinčani proizvod za ručak i pravac ka reci Metoba. Nalazi se na samo 10 minuta od železničke stanice ka zamku. Treba prići ka reci iz Navate ulice i tu pojedite ručak uz zvuke sveže planinske tekuće vode u tom delu. Obavezno napunite svoju flašicu vode na starim prirodnim izvorima. Posle ručka, vreme je za prodavnice u Navate ulici i obližnjoj Nakamači, koje raspolažu antikvarnicama, fabrikama, keramičkim radnjama, radnjama sa starim knjigama… Mnoge radnje se nalaze u skladištima iz Edo razdoblja, koja su prefarbana u boju slonovače, i sve to skupa stvara šarmantnu okolinu zbog koje ćete se osetiti kao u davnim vremenima. Dosta građevina ima udobne bašte za sedenje napolju. 

Macumoto “crna vrana” zamak 

Dika i ponos Macumoto grada je veličanstven “crna vrana” zamak s kraja XVI veka. Ovo je primer najbolje očuvane arhitekture Japana. Pre svega obiđite ceo krug oko lokacije. Park, u koji se može besplatno ući, oko glavne kule, se savršeno miksuje sa japanskim lokalcima i turistima. Za ljubitelje fotografije tu je dakle glavna kula, iz kog god ugla poželite. Fantastično svetlo crveni most, šanac, labudovi, ribe i kada je skroz vedro u pozadini Japanski Alpi, ima li šta sadržajnije za fotografije. Posle obilaska, dolazi popodne. Gužva je verovatno nestala, i sada se neometano može ući u zamak i razgledati. Uverite se gde su tajni spratovi i kako su povezani sa spoljašnjošću i nađite tajne izlaze. Otkrijte koliko je meseca moglo da se vidi iz gospodareve sobe za posmatranje Meseca, i saznajte ponešto o odbrambenim strategijama u slučaju napada. 

Hrana i piće Macumotoa

Približava se veče i vreme je za piće pre večere. Najbolje mesto za to je “Standing 8 Onsu” bar, na ćošku preko puta Kagecu hotela. Ovaj bar je vrlo mali, bez stolica, u kojima se tiskaju lokalci na putu, od posla do kuće. Toliko je tesno, da je gotovo nemoguće ne pričati sa osobom pored. Sada, s pivom (ili drugim alkoholom) u stomaku, nastupa vreme za večeru i tu je, očekivano, raskrčeniji prolaz do lokalne kuhinje. Šizuka je šarmantan lokalni restoran koji ima spektar usluga i ponude. Tu je konvencionalni tonkacu (svinjski kotlet), salate, čak i japanski kari. Zatim su “interesantniji” lokalni specijaliteti, kao što su larve određenih buba, larve pčela i najpoznatiji u Macumotou – sirovo konjsko meso. Kasnije, specijalno gajeni za konzumaciju, savršeni sa soja sosom, beli luk i đumbir. Sedite ili uz tezgu za spremanje, te možete učestvovati u besplatnim časovima kuvanja, ili zatražite pogled na baštu. Gde god da sednete, toplina lokalnog gostoprimstva obara s nogu i obrok je zagarantovano nezaboravan. 

Zalazak sunca u zamku Macumoto 

Punog stomaka, otiđite još jedan put do zamka. Posle zalaska, zamak je preplavljen osvetljenjem omogućujući spektakularnuran pogled. Sigurno ćete potegnuti za kamerom/aparatom još jednom. Na kraju, ako sova u Vama, i posle ranog starta ujutru, traži još provoda, posetite Gnu bar kod stanice. Divno mesto, sjajan izbor za noćni relaks. 

Navigation