Hurgada – moja iskustva sa izleta

crveno more hurgada egipat

Moje prvo letovanje u Egiptu, u Hurgadi, je bilo zaista nezaboravno. Iskustvo je bilo toliko dobro da ta moja prva poseta, nije ostala i jedina u Hurgadi. Ovaj grad se smatra prvencem i središtem turizma u Egiptu. I kao i inače što je skoro svako letovalište poteklo od malog ribarskog sela, tako i Hurgada. Danas je to mesto od 360000 stanovnika, o obalom dugačkom oko 50km. Obala počinje severno mestom El Gunja, a završava se zalivima Makadi i Soma na jugu. Gad se sastoji iz tri dela: stari deo – El Dahar, novi deo – Sakala i još noviji deo – Memša. Hurgada je pravi dragulj egipatske obale, što zbog raznolike i šarolike flore i faune, što zbog Crvenog mora i preluksuznih hotela i rizortova. 

Najpopularnija atrakcija je svakako ronjenje u Crvenom moru, takođe i meni, jer je podvodni biljni svet toliko živopisan, da ja to jednostavno ne mogu rečima i fotografijom da dočaram. Napravio sam mnogo fotografija, ispričao svima pun oduševljenja, ali smatram da je to iskustvo koje ne treba propustiti – podvodni svet Crvenog mora. Da mogu, da imam škrge, preselio bih se tu. 😀

Rajska ostrva – samo ime kaže, rajska. Rajski je uživati na ovim plažama. Kupati se na zanimljivim mestima, plivati sa delfinima. Najlepša flora i fauna pod morem u celoj Africi. Ova ostrva pripadaju vrsti koralnih ostrva i imaju čarobne peskovite plaže. Plaže nemaju zelenila uopšte, ali časna reč, ima to neki šmek. Voda je kristalno čista. Celokupan ambijent je sjajan.

crveno more hurgada egipat

Iskusio sam i plivanje sa delfinima. To je moram reći poseban doživljaj. Sve vezano za Hugadu je posebno u suštini. Sa delfinima sam se igrao u Makadi zalivu. Tu je bio i instruktor. Plivajući pored ovih milih stvorenja, upio sam svu pozitivnu energiju ovog sveta. Veoma su razigrani. Po meni ovaj doživljaj traje veoma kratko, a trajao je tri sata. Ovde Vas obuzima osećaj kao da ste dete, nasmejani i zaboravljate na sve kod kuće. Vrhunac ove igre je poljubac delfina.

Probao sam i motor kroz pustinju, jer mi je bilo potrebno i malo adrenalina tokom odmora. Ujutru rano smo krenuli, te je još uvek bilo mračno, ali moćno voziti se kroz ovakav ambijent. Naročito je bilo lepo videti izlazak sunca nad dinama. U okviru ture smo obišli i beduinsko selo. To je uživanje za sva čula. Uz nas je bio stručni vodič na engleskom jeziku. U beduinskom selu, smo pili njihov čaj koji je bio vreo i upoznali se sa njihovim običajima. Zemljana klupa sa ćilimom odgore. Jahanje kamile. Slušanje o načinu đivljenja porodica ovde. Naćin na koji se leče raznim biljkama. Sve, samo ne ravnodušnost. Izlet završavam sa garderobom punom peska…

Navigation