Istanbul – magični grad koji se prostire na dva kontinenta

Nekada poznat kao Konstantinopolj i Carigrad, a danas Istanbul, jedini je grad na svetu koji se prostire na dva kontinenta – Evropi i Aziji. Neverovatan je spoj istoka i zapada, nekada centar Osmanskog carstva, a danas moderni, poslovni i kulturni centar Turske koji može ponuditi za svakog po nešto.

Bez nekog preterivanja možemo reći da je Istanbul veliki kulturno-istorijski spomenik, te bi o njemu mogli puno toga da pišemo. Ipak, u ovom tekstu ćemo vam zagolicati maštu nekim od najpopularnijih znamenitosti!

Pa da počnemo redom.

Istanbul – grad koji se prostire na dva kontinenta

Trg Sultanahmet obavezno posetiti – evo i zašto

Mesto na kome se nalaze neke od jako značajnih istorijskih i verskih znamenitosti, nalaze se upravo na trgu Sultanahmet. Neke od tih znamenistosti su:

1. Plava džamija  – naziv je dobila zbog 20.000,00 plavih pločica koje prekrivaju unutrašnjost kupole i  jedina je džamija sa 6 minareta na svetu.

2. Aya Sofya – izgrađena u VI veku, kroz godine menjala je svoju namenu, nekada hrišćanska crkva, zatim džamija, 1935. godine pretvorena je u muzej, da bi 2020. godine ponovo dobila status džamije.

3. Topkapi palata – zvanični dvor osmanskih vladara, koji oduševljava sve posetioce svojom raskošnošću i veličinom, na kratko će Vas vratiti u vreme sultana, sultanija, vezira, sluga… Sa terase ove palate pruža se sjajan pogled na Bosfor i Zlatni rog, postoji kafić u koji možete sesti, popiti pravu tursku kafu i uživati.

4. U centru grada ne zaboravite da posetite Kapali čaršiju, pogotovu ako ste ljubitelji šarenila i cenkanja. Ovaj bazar obuhvata preko 4000 radnji u kojima se može pronaći za svakog po nešto, počev od mnogobrojnih začina, odeće, nakita, escajga, tepiha do različitih lampi, suvenira i slično.

Šta još treba obići u Istanbulu?

Ono što nikako ne biste trebali da propustite da vidite jeste Galata kula sa koje se pruža neverovatan pogled na grad. Najbolje je ovde da dođete pred zalazak sunca kako biste uživali u prelepom prizoru. Do kule se stiže iz luke Eminonu preko Galata mosta. Kada ste prešli u novi, evropski deo grada, pored Galata kule obavezno posetite i Dolmabahce palatu. Nalazi se u delu grada Besiktas, pored istoimenog fudbalskog stadiona. Izgrađena je u 19. veku i poslednja je rezidencija turskih sultana. U pitanju je velelepni posed koji je i dan danas uređen, smešten na samoj obali. Na izgradnju palate utrošeno je 5 miliona tadašnjih zlatnika.

U blizini Dolmabahče palate i stadiona Besiktas nalazi se i Trg Taksim i čuvena ulica Ištikal, poput naše Knez Mihailove. Ovde je pravi raj za sve koji vole šoping, ali i da sednu u neki od brojnih kafića ili restorana.

Dok boravite u Istanbulu obavezno posetite azijsku stranu i iskoristite priliku da za par minuta budete na drugom kontinentu. Do azijskog dela može se stići brodićima koji polazi iz luke Eminonu ili preko Bosforskog mosta.

Pored obilaska znamenitosti i uživanja u turskim uličicama, obavezna stanica je i krstarenje. Ovo je lepo iskustvo ukoliko volite vodu i plovidbu, dok se pred vama smenjuju slike prelepih vila na Bosforu, Kiz Kulesi (Devojačke kule), koja je jedan od najprepoznatljivijih simbola Istanbula, i obrisa grada u daljini.

Ono što se meni posebno dopalo u Istanbulu jeste to što prevoz funkcioniše savršeno. Jedna kartica –  Istanbul card, važi za sve vrste prevoza i dopunjava se na automatima ili na kiosku. Takođe, hrana i piće su povoljni, tako da možete isprobati turske poslastice i slane specijalitete po povoljnim cenama.

Ukoliko želite da doživite Tursku na pravi način, nahranite sva čula i otkrijete po čemu je ona jedinstvena – obavezno provedite makar vikend u Istanbulu, ili više dana ako možete.

Navigation