Kako da uživate u ronjenju i da se lepo zabavite-ronjenje u Hurgadi

Koralni greben

Zemlja faraona, piramida i kolevka drevne civilizacije jeste Egipat. Egipat jeste jedna od najpopularnijih destinacija za ljude sa balkana, cene nisu visoke a generalno Egipat je blizu. Hurgada je čest izbor letovanja u Egiptu, a u nastavku teksta saznaćemo i zašto.

Na obali Crvenog mora nalazi se Hurgada. Prelepa priroda, divni pejzaži, prelepe plaže i čisto i prozirno more je samo delić toga što se nalazi ovde i to što je ovo mesto toliko popularno. Njegova popularnost jeste definitivno podvodni svet koji se nalazi u Crvenom moru i to kod Hurgade. Pa tako ronjenje u Hurgadi je prelepo iskustvo koje treba obići i videti.

Vremenski uslovi su ovde odlični za to. Tokom cele godine temperature se kreću od 20 do 40 stepeni, zavisno od godišnjeg doba. Voda je topla, uglavnom oko 30 stepeni bude i izuzetno je čista, pa samim tim odlična za istraživanje morskog sveta. Hurgada kao i svake godine pa tako i ove 2022 jeste u top 5 destinacija za letovanje.

Oko 2 miliona turista godišnje planira na izlet na ronjenje. Više od 95% njih tvrdi da je ovde potpuno drugačije od bilo kog drugog mesta.

Zašto?

Ribe koje nastanuju ovo mesto i ovo područje su sa izuzetno interesantnim izgledom, spektrom boja i šara u raznim varijacijama. Toliko su lepe da Egipćani prodaju suvenire sa njihovim likovima i prodaju ih.

Koralni grebeni ovde su takođe raznih boja i daju tako lep izgled i prizor. Ovakvi grebene se ne mogu nigde videti osim na ovom mestu. A takve su veličine i lepog izgleda da mami posetioce. Kao pravi podvodni vrt.

Još jedan stanovnik ovog mesta je i Kit-ajkula. Ali nemojte se plašiti. Ova vrsta nije opasna za ljude i više je sličan delfinu nego ajkuli. Mnogi vole da plivaju sa njima, da ih dodirnu i da ih vide. Iskusni ronioci i edukatori znaju kada i gde se oni okupljaju pa ima mnogobrojnih izleta koji se organizuju tada. Kit-ajkule se uglavnom hrane planktonima i samo njima. Mnogo decenija unazad ljudi su plivali zajedno sa njima, tako da dovoljno govori koliko su bezopasni.

Kit ajkula

Cvetanje planktona je čuveni proces koji se dešava na severnom delu Crvenog mora što privlači mnogo vrste riba koji se njima hrane, kao i kita-ajkulu. Pa je tada idealno za izlet i ronjenje. Ako idete prvi put, obavezno na organizovani izlet sa iskusnim roniocima. Ovo je jedno prelepo iskustvo, ribe sa raznim šarama i bojama, koralni grebeni i planktoni.

Postoje i izleti koji nisu namenjeni samo za ronjenje, već je reč o krstarenju sa primesama ove vodene zabave. Tako na putu do Rajskog ostrva, koje turisti često posećuju, u jednom trenutku ćete stati i uživati u snorkelingu – ronjenju sa maskom, perajima i cevčicom za vazduh.

Još jedno popularno letovalište u Egiptu jeste i Šarm El Šeik.

Tako da Egipat izaberite za vašu destinaciju za 2022 godinu. Istražite morski svet i uživajte u prirodnoj lepoti ovog mesta.

Navigation