Vodič za putovanje u Maroko

maroko

Dok još ne planiramo letovanje, možemo da razmislimo u drugim putovanjima, a jedna od lepših destinacija je sigurno Maroko. Kraljevina Maroko se nalazi na uglu Afrike. Možemo je nazvati Kapijom Afrike ili Zemljom kontrasta. Maroko je zemlja sa bogatom tradicijom koja ima svašta da ponudi svojim gostima. Za Maroko su karakteristične Medine, vodopadi, Atlas planine, „ kraljevski gradovi“, predivne obale i to je samo mali deo lepote koju ćete videti. 

Glavni grad Maroka je Rabat. Veći gradovi koje bi svakako trebalo da posetite su Fes, Kazablanka, Marakeš i Makneš.

Jezici koji se koriste u Maroku su francuski i arapski. Ukoliko znate makar osnove francuskog jezika, mnogo lakše ćete se sporazumevati. 

Valuta koja se koristi u Maroku je Dirham. 

Ukoliko planirate put u Maroko, idealno bi bilo da izbegnete letnje mesece jel je tada vrlo toplo i jako su velike gužve. Idealno vreme za putovanje je u oktobru mesecu i od marta pa do maja. Tada nije velika gužva pa možete u miru da uživate i da upoznajete grad. 

Pre nego što krenete na put obavezno uplatite putno osiguranje. Nikada ne znate šta može da se desi i za šta da vam zatreba. Ne košta puno ali zato dobijate mnogo više od toga. 

Što se bezbednosti tiče, Maroko je više nego bezbedna zemlja. Prema statistikama koje je država sprovela, Maroko je najbezbednija afrička zemlja. Ali i pored toga, ipak se vi vodite onom čuvenom arapskom poslovicom koja kaže “Veruj u boga, ali ipak priveži svoju kamilu”. 

Medine su nalik na jedan veliki lavirint. U Fesu Medina ima preko 350.000 stanovnika. To je kao jedan manji grad u Srbiji. Imena ulica su vrlo slična, pa postoji velika mogućnost da malo skrenete sa puta ili da se izgubite. Iz tog razloga, obavezno sa sobom ponesite vizit kartu hotela, kako biste mogli nekoga da zamolite za pomoć. 

maroko

Iako krađa nije nešto što se učestalo dešava u Maroku, svoje dragocenosti čuvajte u hotelskom sefu jer ćete tako biti mirni i sigurni. Budite pažljivi i u kupovini. Na ulicama ili na plaži videćete prodavce koji prodaju kolačiće od hašiša. Za to sledi novčana ili čak zatvorska kazna, ukoliko vas uhvate. 

Hrana u Maroku je više nego ukusna. Ono što je za hranu karakteristično je obilje začina, boja i mirisa. Tažin je tradicionalno marokansko jelo. Priprema se u istoimenoj glinenoj posudi.  To je meso, jagnjetina, piletina ili teletina sa dodatkom povrća, maslinovog ulja i velikog broja začina. Zvuči ukusno zar ne?

Ono što još morate probati je nezaobilazan kuskus, kebab, marokanske palačinke i harira supa. 

Nakon ručka u Maroku se poslužuje voće. Uglavnom su to lubenice, dinje ili narandže sa cimetom. Obavezno probajte plod kaktusa. Ako ste ljubitelj slatkiša oduševiće vas sitni kolači od badema ili baklave. 

Tradicionalno piće u Maroku jeste slatki čaj od nane. Marokanci obožavaju ovaj čaj koji ima vrlo intezivan ukus i miris. On se priprema sipa i degustira na poseban način. Sa puno ljubavi i uživanja. 

Nadamo se, da smo vam makar malo pomogli da se pripremite za put u Maroko. Na vama je samo da se spakujete i krenete. A nakon toga mogu da krenu pripreme za leto u Grčkoj.

Navigation